Jak marynować grzyby

Jak marynować grzyby

Grzyby to przysmak polski, który możemy zdobyć bez wydawania pieniędzy, a do tego wykonując aktywność fizyczną. Oczywiście chodzi o zbieranie ich w lesie. Jasne, możemy po prostu iść do sklepu i kupić gotowe, ale cała przyjemność w jedzeniu ich to wcześniejsze, własnoręczne zbieranie. Jedyny minus to sezonowość. Niestety nie możemy cieszyć się nimi cały rok, chyba, że zrobimy zapasy. Jak to zrobić? W tym poście podpowiemy kilka sposób.

Marynowanie grzybów to jeden z najłatwiejszych sposobów ich przechowywania. Łatwy i szybki sposób,a dzięki niemu możemy cieszyć się później ciekawą, wegetariańską przekąską, na przykład na letnie imprezy przy grillu.

Marynowanie grzybów

Zaczynamy od wyczyszczenia grzybów oraz ich umycia. Następnie wrzucamy je do garnka z osoloną wodą, gotując około 10 min na dużym ogniu. Grzyby wrzucamy na durszlak i płuczemy zimną wodą. Następnie przygotowujemy słoiki. Najlepiej wykorzystać te o mniejszych rozmiarach, ponieważ po ich otworzeniu nie zmarnujemy zawartości, bo z łatwością będziemy mogli spożyć ją za jednym razem. Teraz przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy aż do zagotowania, po czym dodajemy ocet. Ponownie doprowadzamy do zagotowania. Do słoików wrzucamy gorczycę i grzyby, zostawiając odstęp od wieczka. Tak aby grzyby nie były ściśnięte po zamknięciu słoika. Zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia.

Pomysły na zalewę

Grzyby możemy marynować na różne sposoby, a dokładniej z różnymi składnikami. Oto kilka propozycji

  1. Grzyby w zalewie słodko – kwaśnej – do zalewy dodajemy chilli i kurkumę
  2. Grzyby po kaszubsku  – w sosie pomidorowym, do zalewy dodajemy pieczoną cebulkę, przecier pomidorowy i odrobinę ostrej papryki
  3. Grzyby po chorwacku – do zalewy dodajemy paprykę i musztardę
  4. Grzyby marynowane z marchewką i czosnkiem

Taki sposób przechowywania grzybów jest bardzo wygodny ale może też posłużyć jako ozdoba naszej kuchni czy spiżarni. Wystarczy, że znajdziemy ładny słoik, do tego ozdobna wstążka i gotowe. Jest to także świetny pomysł na prezent. Jeśli zrobicie zapas grzybków, w każdej chwili możecie sprezentować je bliskiej osobie. To na pewno ucieszy o wiele bardziej niż kupienie prezentu w sklepie.

Tak więc teraz nie zostało nic innego jak czekać na sezon grzybowy i marynować. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Poród w UK – podstawowe informacje dla przyszłych rodziców

Przed porodem w UK kobieta musi dokonać wyboru szpitala, w którym chce rodzić. Pomocna jest wizyta na oddziale położniczym, w...

Zamknij