Jak mrozić grzyby?

Jak mrozić grzyby?

Do mrożenia można użyć wszystkich gatunków grzybów leśnych o zwartym miąższu. Okazy prawdziwków, kozaków i podgrzybków powinny być młode, nieuszkodzone i bez robaków. Następnym krokiem jest oczyszczenie zbiorów.

 

Jeszcze w lesie, zbierając grzyby, warto zadbać o czystość w koszyku. Należy je dokładnie oporządzić z resztek ściółki i ziemi. Mniej czasu zajmie nam wtedy doprowadzenie sprawy do końca.

 

W domu, przygotowując grzyby do zamrożenia, wypada je solidnie umyć pod bieżącą wodą. Przeświadczenie o zbędności tego zabiegu jest z gruntu nieuzasadnione. Kto lubi, kiedy w konsumowanej potrawie znajduje się piasek i zgrzyta niemiłosiernie w zębach.

Mokre grzyby należy odsączyć. Do wysuszenia można użyć czystej ściereczki z bawełny, papierowych ręczników lub wirówki.

 

Nie tylko ludzie lubią grzyby. Robaki zwykle dopadają ich pierwsze. Wszystkie zaanektowane przez gąsienice i ślimaki części należy usunąć. I najlepiej, jeśli te z lokatorami po eliminacji ognisk zapalnych przeznaczymy na farsz do pierogów. O obecności robaków poinformują nas ujścia korytarzy.

 

Jeśli w zbiorach znajdują się egzemplarze o różnej wielkości, trzeba dokonać selekcji i duże sztuki podzielić na mniejsze kawałki. Do mrożenia w całości nadają się jedynie osobniki poniżej średniej wielkości.

 

Teraz najważniejsze. Od tego zabiegu zależy jakość zamrożonych grzybów. Wcześniej oczyszczone i pokrojone borowiki i inne, blanszujemy. Pokrótce; sztuczka polega na krótkotrwałym gotowaniu produktów w osolonej wodzie. Czas parzenia nie powinien przekroczyć dziesięciu minut. Po blanszowaniu ostudzone grzyby należy podzielić na porcje, umieścić w opakowaniach i zamrozić.

 

Szlachetne odmiany grzybów, takie jak prawdziwki i podgrzybki można z powodzeniem, pomijając blanszowanie, zamrozić jako surowe. Niestety ten sposób nieco skraca czas przechowywania.

 

Tak przygotowane w odpowiedniej ilości grzyby zabezpieczą nasze zapotrzebowanie na sosy i farsze grzybowe do przyszłego sezonu zbiorów runa leśnego.

 

Przygotowując się do gotowania grzyby, tylko częściowo rozmrażamy. Kiedy zniknie z nich szron można je w stanie pół zamrożonym dodać do kompozycji z przepisu. Dzięki temu zachowają swój aromat i smak, a następnie oddadzą go zaserwowanej potrawie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak sprawdzić czy numer jest zarejestrowany?

Według obowiązujących przepisów, każdy numer telefonu, bez względu na to, czy zawarliśmy umowę z operatorem, czy też posiadamy numer telefonu...

Zamknij